Zoek
Kerk en Raad groepsfoto   Anke Bot Fotografie 3231

Spelen met liturgie

“Liturgie is als een rijdende trein waar je even in meerijdt”. Deze uitspraak komt van een conservatoriumdocent die kerkmuziek doceerde.

De liturgie-trein rijdt al eeuwen, en op het moment dat jij instapt, voeg jij er weer iets nieuws aan toe. Wat je doet, staat niet op zichzelf, maar vloeit voort uit dat wat er allemaal al aanwezig is. Er zijn verschillende wagons in deze trein, uit verschillende tijdperken en met verschillende stijlen. De afgelopen decennia zijn de liturgische ontwikkelingen hard gegaan en zijn er nieuwe wagons bijgekomen. Eén van de meest opvallende is misschien wel die van de ‘blended worship’: het mengen van verschillende stijlen in één liturgie.

In veel gemeenten is één vaste liturgie in een vaste stijl niet (langer) gebruikelijk. Gemeenteleden hebben uiteenlopende wensen, en verschillende vormen en stijlen waar ze zich bij thuis voelen. Als kerkenraad kan het lastig zijn om daarin goede keuzes te maken. Hoe kom je tot een liturgisch beleid? Hoe doe je alle partijen recht: predikant(en), organisten, koor, gemeente?

Spelen met liturgie

“Kerk&Raad heeft op een speelse manier onze kerkenraadsdag begeleidt, wat leidde tot een mooie nieuwe stap in ons beleidsproces.”

Kerkenraadslid van een protestantse gemeente in Noord-Holland

© Kerk&Raad

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

Ontwerp en realisatie: Impuls